søndag 18. november 2012

Tarotkort - Den hengte Mann

Den Hengte Mann

 BOTA Tarot - Den hengte mann


Kort 12

Astrologisk:
Neptun

Hebraisk bokstav:
Mem som betyr vann

23. sti på Det kabbalistiske Livets Tre: Geburah - Hod

Titler: De mektige vannenes spirit. Vannenes Velgjører. Loven om reversering.

Element: Vann

Meditasjon: Å oppnå Samadhi

Mytologi:

Egyptisk:
Osiris

Gresk: Prometheus, Poseidon

Romersk:
Neptun, Jupiter

Norrøn:
Odin

Runer:
Ass, Eoh, Eh


Kjennetegn:
 
Tarotkortet Den hengte mann har hatt mange forskjellige tolkninger gjennom tidene, og ofte motstridende tolkninger, fra foræderi og avstraffelse gjennom hengning, til offer og lidelse for å oppnå åndelig opplysning gjennom innvielse. I italienske Tarotstokker fra middelalderen ble Tarotkort nummer12 iblant kalt ’Foræderen’.

BOTA knytter Den hengte mann til offerrollen: Osiris død, Jesu korsfestelse. Den hengte mann knyttes også til myten om Prometheus, som stjal ilden fra gudene og ga den til menneskene. Han ble hardt straffet for dette, og Zeus sendte også en oversvømmelse for å ødelegge ilden hos menneskene. I ni dager og ni netter lot Zeus oversvømmelsen vare, før en forlik ble inngått mellom guder og mennesker. Prometheus ofret seg frivillig for å oppnå et større gode: å gi ilden tilbake til menneskene. Han ble belønnet med udødelighet.
 
I norrøn mytologi ofret Odin seg for å et høyere formål. Hans kunnskapstrang var så stor at han gikk til det skritt å henge seg for å hente opp av dypet den kunnskap han ønsket. Han ofret seg selv i smerte og lidelse for å få del i den skjulte kunnskap om runene. I ni dager og ni netter hang han i Yggdrasil.

 Om hengeofferet i Yggdrasil kan vi lese i Håvamål, vers 138: 
 
Jeg vet at jeg hang
i det vindkalde tre
ni hele netter,
med odd såret,
til Odin gitt,
sjøl gitt til meg sjøl,
i det treet
som ingen vet
av hvilke røtter det rant.


Stikkord: 
 
Livet snudd opp-ned. Redusert handlingsevne. Å gi noe for å få noe, gi slipp, innstille, offer, omgjøring. Slippe taket, gi seg hen. Innvielse. Ny innsikt. Åndelig fornyelse. Et nytt perspektiv. 

 
I en Tarotlesing: 
 
Kortet kan indikere at tiden har kommet for å ta oppgjør med sin egen livsløgn, evaluere sitt eget trossystem, snu alt på hodet og se med nye øyne på sine livsverdier. Eller ta et oppgjør med sin egen martyrrolle, å ofre noe for å få ny innsikt, gi avkall på det gamle. Kortet indikerer at det er på tide å gi slipp, handle annerledes, gjøre ting på en ny måte. Kanskje trekke seg tilbake, ta seg tid og vente litt.

 
Dali Universal Tarot - Den hengte mann




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.